Hva vil du bli husket for i lederskapet ditt?

Er akkurat dette noe ledere vil bli coachet på? Ja, det er faktisk ett av spørsmålene vi jobber rundt, når vi jobber over tid. Det betyr ikke at vi kun snakker om verdier, teorier og lederprinsipper.

Vi må ta det inn i driften. Ledere vil lykkes med gode resultater gjennom folk som trives og utvikler seg. Det er en floskel, men like fullt er den sann.

 

Denne gangen konsentrerer vi oss om spørsmålene om folk og forretning, og hvordan denne lederen bestemte seg for å få det ut i praksis og hvordan hun skulle holde fokus.

 

Dette skal være mitt ettermæle

Denne lederen ville bli husket som en leder som fikk det til å skje. Som var god på involvering underveis, og der hennes ledere igjen, skulle vokse og utvikle seg under hennes lederskap. Derfor hadde vi brutt ned våre coachingtreff til å dreie seg om ulike virkemidler hun kunne benytte som skulle gjennomsyre arbeidet og fokus i selskapet.

Hun vil være ett skritt foran, og lære seg å holde fokus på helheten, samtidig som hun vil utfordre de ulike ledd og nivå til å ta ett skritt videre.

 

Strategien var blitt godkjent i fjor, og vi hadde jobbet med at hun skulle sette sitt fingeravtrykk i strategiarbeidet. Hvordan få med de ulike fagområdene i ledergruppen på ambisjonsnivået og skape eierskap i arbeidet, bryte det ned til handlingsplaner og tiltak? Dette arbeidet var godt i gang, og nå var det ute hos de ulike fagområdene og med hver avdeling.

 

Fra ord til handling i flere lag

Nå ville hun jobbe på tvers i organisasjonen, sa hun. Hun hadde tanker om å opprette grupper som skulle jobbe videre gjennom de ulike lag i organisasjonen.

Hun var usikker på hvordan hun skulle gripe det an, slik at hun ikke tok for mye plass. Samtidig ville hun være med å sette sitt preg på det. Lage en ramme som viser godt lederskap i praksis. Som en kickoff, kanskje? Eller hva med et eget forum?

 

Hun ville ut til mellomledernivået, og hun drømte om å ha en fast dag i året med dem. Hun ville gjøre dette uten ledergruppen sin. Samtidig så hun det som ugreit å gå forbi dem, eller føle at hun gikk for langt inn på deres domene ved å være en hel dag med deres ledere. Hvordan ville de ta det? Nei, dette syntes hun var litt vrient.

Dette ville hun ta opp i møte med ledergruppen og be de om innspill. Men det stoppet ikke der.

 

Kjedelige og altfor lange møter?

Når vi gikk inn i dette, så var det noe mer som kom tydelig frem for henne. Hvordan ville hun bli husket i de ulike møteforaene? Og hvordan kunne hun være et forbilde for de andre lederne ved å holde enda bedre møter? Hun visste at hun var en ganske god formidler, hun hadde jobbet med budskap, tilstedeværelse og hun hadde sånn passe grep om hva de var opptatt av og deres utfordringer.

 

Hun ville at de som kom på ledermøte, kickoff, eller andre møter hun initierte, skulle syntes at de var givende, altså virkelig gode.

Hun ville skape en organisasjon som gledet seg til fellesmøter, infomøter og som fikk noe ut av deres felles fora. Hun ville inspirere til handling og mestring og nærhet i organisasjonen.

 

For med glede, og gode forberedelser behøver det ikke bety at møtene skal bli lengre, men bedre, og gjerne kortere. Hun ble mer og mer sikker på at dette var et område hun ville bli husket for som ville bidra til at de lykkes med gode resultater også.

 

Lederskap med møtemagi

Så hun bestemte seg for å ta opp dette med ledergruppen sin, nettopp ved å sette av mer tid til forberedelse av møtene hun ledet. Slik at felles tid skulle bli kortere, bedre og mer gjennomtenkt. Tross alt er det den største kostnaden vi har som vi kan gjøre noe med, sa hun.

 

Tenk at jeg ikke har jobbet mer med dette før. Vi har trolig altfor masse dårlige møter. Der sitter vi i timevis og går på autopilot og snubler inn i møter uten gjennomtenkt innhold, agenda, frister og ansvarsområder.

Neste økt kom hun helt oppglødd og glad.

Hun hadde bestemt seg for å forberede seg skikkelig godt til neste ledermøte, være strukturert og tenke godt igjennom formål og budskap. Arbeidstittel fra siste møte var «skape inspirerende møter som de gledet seg å komme til.»

 ----------------------

Her et resultat av at vi sammen gikk igjennom hennes møtelederskap på nytt for refleksjon og bevisstgjøring.

 

Forberedelser til neste ledermøte, hva gjorde hun?

  • Hun kalte inn til møtet med endret agenda, tid og skrev kort at hun ville bruke mer tid denne gang på et case der de skulle jobbe med kickoff for mellomledere.
  • Hun ba dem lese igjennom et notat hun hadde skrevet på forhånd, og forberede innspill og tanker til møtet.
  • Hun fortalte hva som måtte gå ut av agenda siden noe skulle få mer tid.
  • Ba om at de skulle melde inn saker på forhånd innen en frist.
  • Hun sendte revidert agenda i god tid før møtet.

 

Hva er god møteledelse?

Hun hadde forberedt en liten appell ved start av møtet, der hun kort og greit fortalte om sin visjon om å ha bedre møter som alle gledet seg til, som skulle være kortere og bedre forberedt. Hun fortalte en historie om det beste møtet hun noen gang hadde vært i, og hva hun husket fra det. Så ba hun de andre gjøre det samme der og da, og etter hvert ble de oppmerksomme på at de hadde noen likhetspunkter. Hun la merke til at hun fikk de med på dette, og så fortsatte de med agenda.

Hun var mer oppmerksom enn før på at alle skulle få si noe om kickoff-caset, og de så på fordeler og ulemper. De ble faktisk enige om at flere i ledergruppen skulle ha en rolle i hele mellomleder-samlingen, men at hun selv skulle eie møtet.

 

De var enige om hvem det var riktig å ha med og hvem som ikke skulle delta denne gangen.

 

Når den samme hadde snakket først tre ganger, så tok hun tak i det, og spurte noen andre – her innrømmet hun at dette var noe hun skulle ha gjort for lenge siden, dette har irritert mange en god stund. Hun har sovet, og tok kritikk på det.

Hun hadde satt noen rammer om hvordan hun ville være som møteleder i dag. Hun ledet møtet på en annen måte enn tidligere.

 

Alltid tid til evaluering

På slutten av møtet evaluerte de henne som møteleder. Hun spurte om det var noen andre som ville være møteleder i ledermøtet av og til? For å trene på å holde bedre møter?

 

Det var det flere som ville, og de ville også ha evaluering av møtet. Dette syntes de var nyttig og lederen fikk mye ros for å ha tatt tak i møteledelse og løfte frem hvor viktig det var at de trente mer på denne rollen, som de egentlig ikke hadde gitt så mye fokus, det måtte de innrømme.

Så satte en mindre gruppe av tid til forberedelse av kickoff med mellomlederne. De hadde satt listen. Dette skulle bli det beste møtet mellomlederne noen gang hadde deltatt på, og de skulle bli inspirert til å gjøre en bedre jobb selv, når de skulle kalle inn til møter fremover.

 

Kunne dette være starten på et selskap som kom til å skape møtemagi med korte, gode møter som er nyttig og inspirerende. Det vil tiden vise.

Hva tror du?

Første gang publisert mandag 31. juli 2023 i HR Magasinet

 

Vil du bli med på kurs 31. januar 2024 i Oslo?

- LinkedIn fordypning - merkevarebygging for deg som vil ha faglig tyngde

Deretter på samme sted: 

- LinkedIn Live - Barcode - et nyttig after work konsept der vi treffes Live

 Håper vi sees 🤗🤗

 

 

Close

Fyll inn dette, så er du på vei til en bedre LinkedIn-profil

Jeg kontakter deg snarest, så avtaler vi veien videre.